Rai cu iz medieval – Sighisoara (prima parte)

Am o lista foarteeee lunga in ceea ce priveste calatoritul. Unele sunt deocamdata vise, altele proiecte si unele de vizitat neaparat anul acesta. Poate voi rezerva o postare pe blog cu asta si o sa iti cer sfaturi si pareri in ceea ce priveste obiectivele mele. Deocamdata ma opresc prin a-ti povestii cum am ajuns sa merg la Sighisoara. Lista mea nu continea orasul acesta si cu toate astea am dat din intamplare peste un blog, unde cineva povestea despre Sighisoara, iar postarea respectiva continea si poze. Asta cred ca m-a atras inainte sa citesc mai multe, culorile cladirilor si ideea de medieval. Am inceput sa caut tot felul de informatii pentru turisti, m-am uitat la poze, mi-am calculat putin timpul si am zis ca vreau sa ajung acolo. Al doilea cel mai important pas dupa ce m-am documentat putin cu privire la ce aveam sa vizitez, a fost sa caut cazare.
Casa Legenda
Voiam cazare pentru 2 nopti si voiam sa fie in partea istorica a orasului. Am citit cateva pareri, chiar daca nota pe booking era 9,4 si am facut rapid alegerea. Casa Legenda urma sa ne gazduiasca un city break la Sighisoara. Desi nu am reusit sa cunoastem gazda, doar telefonic, din conversatii domnul era super ok si foarte amabil. Noi am intarziat pentru ca ne-am mai plimbat putin prin Sibiu si chiar daca nu am ajuns la timp pentru ora de cazare, proprietarul a trimis pe cineva sa ne deschida, sa ne prezinte camera si sa ne dea cateva sfaturi si idei de vizitat.
Pensiunea Casa Legenda se afla chiar in centrul Cetatii Medievale, mai bine nici ca aveam cum sa nimerim. Proprietatea iti pune la dispozitie o mica terasa si o bucatarie cu toate utilitatiile. Camera e genial mobilata, ma simteam like a princess, era decorata medievalo-modern, pentru ca nu erau chestii vechi. Arata genial si m-a surprins ca era exact ce vazusem in poze. In 14 aprilie cand am fost eu, era inca racoare seara in casa asa ca m-am bucurat si de caldura. Patul imi venea sa il iau acasa :)), eu un pat mai comod nu am gasit de cand calatoresc nicaieri. Cu greu ma ridicam dimineata din el. Usile erau un alt lucru ce mi-a placut maxim si nu am inebunit dar chiar erau geniale :)). Ai parte si de liniste garantat, cu exceptia clopotelor ce bat dimineata de la Biserica ce se afla in apropiere.
Eu am dat nota 10 pe booking acestei cazari si o recomand din suflet pentru ca eu m-am simtit extraordinar si as revenii cu mare drag oricand la Casa Legenda. Poate ca nu e destul ce am povestit, de asta las si niste poze (cam multe :)) ) sa te convingi ca ceea ce povestesc aici nu e un basm, e realitate.
Timisoara – Sighisoara
Drumul a fost destul de aglomerat chiar daca era sambata. Am facut in jur de 3 ore jumate si am facut o oprire de o ora la Sibiu. E ok ca exista autostrada o mare parte din drum. De la Sibiu la Sighisoara m-au omorat curbele, dar na eu sunt mai speriata de mersul cu masina, poate de asta. In rest peisajul e superb si daca ai timp opreste-te si fa poze sau bucura-te pur si simplu de frumusetea naturii. Noi am folosit google maps dar asta mai mult in Sighisoara pentru a ajunge ok si rapid la destinatie, in rest nu prea ai nevoie pentru ca sunt destul de multe indicatoare. Inca visez la deschiderea intregii autostrazi Deva-Sibiu, poate in 10 ani ne bucuram si noi de ea, la cum se misca lucrurile.
De cum ne-am cazat am si plecat la cutreierat strazile sa mai prindem pe zi si niste poze. La fiecare pas imi bucuram privirea cu frumusetea cladirilor viu colorate ce ma duceau cu gandul la trecut. Ce te indemn pe tine sa vizitezi daca ajungi in frumoasa Sighisoara? Pai am cateva sugestii pentru tine:
Casa cu Cerb
La doar cativa pasi de Casa Legenda se afla Piata Cetatii unde poti vedea o casa speciala. E atat de speciala pentru ca are capul unui cerb pe coltul cladirii. Arata foarte interesant dar putini erau cei interesati de aceasta curiozitate. Casa cu Cerb reprezinta una dintre cele mai vechi cladiri din Cetate si cea mai interesanta din punct de vedere arhitectonic. Am inteles ca si pe interior e destul de interesanta. In secolul XVI era casa de locuit, iar acum e considerata monument.
Piata Cetatii
Acesta este un loc dragut pentru a sta la o terasa si a savura o limonada, sau pentru a asculta muzica uneori cantata de artisti stradali. E un loc incarcat de istorie, in care in trecut se tineau targurile saptamanale. De aici pleaca si un trenulet care parea sa fie genul de trenulet turistic. Pentru o adevarata calatorie in timp, Festivalul Medieval ar fi momentul perfect pentru a o face.
Panorama orasului si stradutele inguste
Stradutele inguste pline de flori si casutele care mai de care mai frumoase imi aduceau aminte de Italia. M-as fi putut plimba toata ziua fara sa obosesc. Mi se pare atat de benefic pentru psihic sa vezi totul atat de viu in jur. Pe strazi rar auzi vorbindu-se romaneste, e plin de turisti. Chiar ma simteam ca intr-o tara straina.
Panorama orasului as putea sta ore in sir sa o privesc, e fascinant.
Turnul Fierarilor
Construit in 1631, a ars in 1676, fiind apoi reparat. Totul e pustiu acum aici, dar linistea in sine te face sa te gandesti cum cu atatea sute de ani in urma, in locul in care mii de turisti vin si fac poze, odata mesterii fierari lucrau din greu. Turnul poate fi admirat doar pe dinafara, inauntru accesul este interzis. Poti doar remarca in jurul lui numeroase expozitii ale artistilor plastici.
Turnul cu Ceas
Este un monument istoric masiv, 64 metri , dupa cum bine se vede si foarte captivant din punct de vedere istoric. Ceasul, asa vechi cum il vezi si plin de rugina, merge la perfectie. Este considerat simbolul Sighisoarei si pe buna dreptate pentru ca se spune ca ceasul din turn nu ramane niciodata in urma. Exista pe acoperisul turnului un stalp meteorologic cu cocos in varf ce le prevesteste localnicilor ploaia. Ceasul este decorat cu figurine ce simbolizeaza cele 7 zile ale saptamanii.
Legenda spune ca:
„Se povesteşte că după multă trudă, sighişorenii şi-au văzut în sfârşit turnul gata, au dat jos schelele, dar parcă turnului îi lipsea ceva, parcă îi mai trebuia ceva să fie cu adevărat gata. După multe frământări şi încercări şi-au pus în plan să pună în vârf ceva. Nu de alta, dar aflaseră că undeva, într-un ţinut îndepărtat sălăjluia un uriaş ce făcea globuri de aur. Au trimis aşadar după el şi l-au rugat să le facă şi lor un asemenea glob. Zis şi făcut, uriaşul aşeză în vârful turnului un frumos glob de aur, dar îi avertiză ca globul va rămâne acolo, doar până când va apărea un om suficient de înalt şi îl va atinge cu mâna. Atunci lui îi va aparţine globul de aur, şi va trebui să fie lăsat să plece în voie. De atunci, nu s-a găsit nimeni care să poată să atingă globul de aur, dar şighişorenii trăiesc cu spaima că … cine ştie …. !”
Pe langa legenda aceasta Turnul ascunde multe mistere. Cladirea a gazduit atat primaria cat si inchisoarea orasului.
Daca vrei sa vizitezi muzeul din interiorul turnului trebuie sa stii ca lunea e tot timpul inchis iar in rest are program pana la 15:30 sau 17:30, in functie de sezon. Eu am ratat muzeul pentru ca nu am fost bine documentata in ceea ce priveste acest orar.
Dintre toate Turnurile ce le-am vazut in Sighisoara, acesta mi se pare cel mai frumos, interesant si incarcat de istorie.
I’m in love with this city
Sighisoara e genul de loc ce te face sa iti doresti sa fii regizor :)). Sunt atat de multe cadre ce te duc cu gandul la un film. Nu am talent pentru asa ceva, eu sunt cu pozele si crede-ma am atat de multe, practic ma pozam continuu ( saracul Flavius ). M-a surprins daruirea, dragostea si pasiunea cu care pictau diversi artisti stradali orasul. Ai zice ca incearca sa puna pe panza putin din sufletul si dragostea lor pentru oras. Nu ai cum sa nu te opresti si sa privesti fascinat zeci de tablouri ce asteapta sa iti decoreze casa. Pe langa toate astea e linistea aia de care ai nevoie cel putin o data in viata, e coltul de rai viu colorat, cu parfum de flori, departe de galagia orasului.
Outfit: blugi – Bershka , bluza – Bershka, geanta – Mango, mocasini – Pull&Bear
Photo credit: Gherghiceanu Flavius
To be continued…
1 thought on “Rai cu iz medieval – Sighisoara (prima parte)”