Rai cu iz medieval – Sighisoara ( partea a II-a)


Continuam povestea cu Sighisoara cu alte idei de a petrece un city break in cetate. Prima parte o gasesti aici.

Scara Scolarilor

Scara aceasta a fost construita pentru a putea ajunge mai usor elevii spre Scoala din deal. Scara este asemanatoare unui tunel si este foarte vizitata de turisti. Daca esti curios cate scari ai de urcat pana in varful dealului, pai incarcate cu energie ca o sa urci 175 de scari. De la capatul scarilor auzi acordurile de chitare ale unor simpatici chitaristi ce iti fac mai placuta urcarea. Ajuns in varf poti vizita Biserica din Deal si Cimitirul evanghelic.

Biserica din Deal si Cimitirul evanghelic

Probabil citesti “Biserica” si te blochezi la “Cimitir”. Te intrebi de ce naiba ar trebui sa vizitezi un cimitir sau de ce e o chestie turistica. La inceput, cand cautam pe net cam ce pot vizita am avut acceasi reactie de soc, dar o sa iti povestesc imediat de ce merita ambele vazute.

Probabil ai auzit de Cimitirul Vesel de la Sapanta si stii ca e foarte vizitat de oamenii din intreaga tara cat si din strainatate pentru formularile comice de pe pietrele funerare, insotite de anumite desene. Cimitirul evanghelic de la Sighisoara nu are asa ceva, ceea ce il face valoros si vizitabil este vechimea pietrelor funerare, unele datate din sec al XVIII-lea. Nu zic sa vizitezi cimitirul daca nu esti curios sa vezi Biserica, dar daca tot urci pana la ea, poti face si o scurta primbare sa admiri putin cimitirul, pentru ca intrarea este chiar fata in fata cu Biserica. Eu nu sunt genul de persoana speriata de cimitire asa ca mie mi s-a parut o plimbare chiar linistitoare. Erau destul de putini vizitatori, probabil nu oricine agreaza o plimbare printre morminte :)).

La o altitudine de 429 metrii se afla un simbol pentru oras si anume Biserica din Deal, inchinata Sf. Nicolae. Biserica a fost construita la inceputul sec. al XIII-lea. La intrare te asteapta un domn extrem de amabil caruia ii platesti si intrarea si care iti explica cate ceva despre Biserica si iti da o documentatie sa o studiezi in timp ce vizitezi interiorul. Inauntru te loveste un aer foarte rece, ceaa ce pentru noi a fost ok avand in vedere temperatura foarte ridicata de afara. Se poate vizita si cripta Bisericii, unde sunt ingropati oamenii care au avut un rol determinant in comunitate. Orga bisericii o zaresti la balcon, ea dateaza din sec. XIX si este superba ( pacat ca e interzis sa urci la balcon sa o vezi mai de aproape).

Turnul Cizmarilor

Un alt obiectiv turistic foarte fotografiat dateaza din 1594 si este Turnul Cizmarilor. Infatisarea lui a suferit modificari dupa refacerea dupa un incendiu major. El poate fi admirat doar pe dinafara, accesul fiind interzis in interior.

Turnul Cojocarilor

A fost construit in jurul anului 1350. A fost distrus de incendiu dar refacut ulterior. In interior este amenajat un spatiu expozitional. La primul etaj o doamna realizeaza curele din piele, urmand ca la etajele urmatoare sa poti admira materiale traditioanale de constructie,masini de cusut vechi, haine populare vechi.

Acasa la Vlad Dracul

Casa Vlad Dracul este una din cele mai vechi cladiri din cetate. Casa are acum un restaurant si un bar, dar si o incapere unde se odihneste Dracula :)). Noi am vizitat acea incapere si experienta pe langa faptul ca e una palpitanta s-a lasat si cu rasete pana la lacrimi. Pe mine m-a speriat doar paianjenul de la intrare, in rest am fost foarte viteaza :)). Recunosc, nu ma asteptam ca Dracula sa fie viu :)) si ca un om ar putea sa aiba o astfel de meserie. Cat de horror ar putea fi sa stai toata ziua intr-un sicriu si sa te mai ridici in fund cand niste vizitatori curiosi trec pragul camerei?! Am avut chiar si o discutie cu Dracula, de altfel un om foarte simpatic :)).

Potrivit unor legende se pare ca aici s-ar fi nascut Vlad Tepes, tatal sau, Vlad Dracul, locuind in oras intre 1431-1435. Nu stiu daca este doar o strategie de a atrage turisti, dar in orice caz functioneaza, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri, respectiv restaurante. Se stie ca strainii sunt foarte atrasi de Dracula, asa ca iti dai seama ce impact au la existenta unei case a acestuia.

Outfit1: fusta – Ucca , maiou inflorat – Stradivarius, geanta – Mango, mocasini – Pull&Bear, esarfa – Bershka

Outfit2: blugi – Bershka , maiou – H&M, geanta – Mango, mocasini – Pull&Bear

Photo credit: Gherghiceanu Flavius

Leave a Reply

Your email address will not be published.