No, am fost și eu la Cluj!

Am 30 de ani și sunt mândră că sunt ardeleancă. M-am mutat în Banat de 11 ani și mulți ați încercat mai ales în facultate să îmi scoateți accentul dar ce să fac no dacă îi așa fain. Toată lumea vorbește despre Cluj: că s-ar muta acolo, că salariile sunt mari, că e un oraș spectaculos, că are cel mai mare festival din România, Untold, că oamenii sunt super faini, că e prea mare aglomerație, că nu e așa multă poluare, că are cele mai bune facultăți, că e orașul în care e imposibil să te plictisești. Auzind atât de multe păreri și realizând că până acum nu am ajuns pe acolo, am zis că trebuie să îmi formez propria părere despre Cluj.
Zis și făcut. Am hotărât că 3 zile sunt suficiente pentru a-mi forma o părere, așa că pasul următor a fost să îmi iau concediu. Ulterior am început să caut cazare. Booking e prietenul meu cel mai bun când e vorba de călătorii. Nu îmi doresc neapărat lux, dar vreau totuși să îmi asigure un comfort și o stare de bine cazarea. Acum urmează să îți spun unde am decis să ne cazăm.
Hotel BISCUIT
Am dat de el absolut din întâmplare și pozele cu camerele atât de original decorate m-au făcut să îl aleg chiar dacă aveam multe alte opțiuni drăguțe. Cu mașina e foarte aproape de centru, iar pe jos, pentru că noi am preferat această variantă, faci în jur de 20 de minute. Camerele sunt dotate cu tot ce trebuie și foarte călduroase. Singura chestie ce mie nu mi-a plăcut a fost că nu ne-am putut alege camera așa că am fost repartizați în camera Shanghai. Să nu mă înțelegi greșit, avea aceleași dotări doar că era diferit decorul camerei. E super wow că au parcare și cu puțin noroc găsești și loc, spun asta pentru că e extrem de scumpă parcarea în Cluj, părerea mea. Un minus foarte mare pentru Wifi, în condițiile în care am cărat laptopul după mine să fac o postare la cald.
Pozele de mai sus sunt ajutorul ce ți-l dau să ajungi la destinație, unde Gps-ul va avea ceva probleme de orientare :)). Hotelul se află situat la parterul unui bloc, cumva în spate, nu la șoseaua principală.
Care era probabilitatea să nimeresc într-o cameră de genul când multe persoane îmi spun că am trăsături asiatice?! Cred că mi-ar fi plăcut să mă nasc în China sau Japonia.


Îți recomand dacă te cazezi la Biscuit să îți iei cu mic dejun. Pe lângă delicioasa bucătărie, mâncarea e foarte bună și diversificată, iar omleta ți se face pe loc. Exista și posibilitatea de a lua micul dejun în cameră, cum am făcut și eu în prima dimineață, pentru că am un soț căruia îi place să mă răsfețe uneori. Aaaaa și pentru cei ce nu își pot începe dimineața fără cafea, e foarte bună.
Planuri de vizitat
Am bunul obicei de a-mi face o listă cu ce vreau sa văd, unde vreau să mănânc, unde vreau să îmi beau cafeaua, înainte de o călătorie. Am făcut asta și în ceea ce privește Clujul. Lista începea cu Grădina Botanică și se continua cu frumoasa panoramă de la Cetățuie și o să vezi ce mai era pe listă în continuare. Să le luăm pe rând și pe scurt pentru că locurile frumoase sunt ca filmele, trebuie văzute nu povestite.
Grădina Botanică
Această grădină se deschide oficial pentru vizitatori în anul 1925. Între anii 1930-1935 se mai adaugă clădirea Institutului Botanic, ce adăpostește în prezent Muzeul Botanic și cel mai mare Herbar al României. Grădina se întinde pe o suprafață de 14 hectare și cultivă circa 10000 de categorii specifice pe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic, complexul de sere și sectorul destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Grădina este vizitată anual de 150000 de persoane.
Nu am mai văzut până acum o Grădină Botanică de așa dimensiuni și chiar dacă am vizitat-o toamna, m-a suprins extrem de tare. Un colț de Rai plin de verdeață în care dispare toată aglomerația orașului, în care stresul și grijile le lași la intrare, în care ai putea să te plimbi o zi întreagă fără să te saturi. E locul ideal să citești, să visezi, să îți faci planuri, să te îndrăgostești. Toamna e superbă aici, atât de colorată, parcă pictată pe cărări.
Preferata mea a fost Grădina Japoneză amenajată cu plante numai din Orientul îndepărtat. Arată genial și îți dă așa o stare de parcă ai fi în altă țară.
Datorită etichetelor cu nume, am aflat de existența unor plante ce îmi erau total necunoscute. Îmi doresc să o vizitez și primăvara când majoritatea florilor vor fii înflorite să mă pot bucura de coloristica și mireasma lor.
Complexul cu sere unde se află plantele tropicale și ecuatoreale cred că e cea mai faină atracție a Grădinii Botanice. Palmierii și bananierii gigantici se luptă cu acoperișul serei, vrând să iasă afară. Dar din păcate clima noastră i-ar ucide. Am văzut lămâi, portocali ce mă făceau să întind mâna să aduc câteva portocale la Timișoara :)), arborele de cacao, măslini. Aș fi stat ore în șir să îi privesc și să le măsor din priviri măreția și frumusețea, dar cădura din seră mă compleșea.




Am ales să port o rochie animal print maro de la Bershka, pentru că se poartă mult sezonu acesta și eu iubesc acest imprimeu. Am asortat-o cu o pereche de ghete negre de la Trend Affair și o poșetă cu franjuri de la H&M ce merge tot în zona de wild.
Cetățuia
După părerea mea acest loc e de neratat dacă mergi la Cluj. Acolo se află și Hotelul Belvedere și terase unde îți poți bea cafeaua dimineața cu o panoramă de nedescris. Am auzit că clujenii au o tradiție de genul: să mergi cu iubitul sau iubita să te săruți sus la Cetățuie.
Cetățuia a fost ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului. În anul 1995, pe Cetățuia Cluj, a fost înălțată o imensă cruce din fier, în locul celei distruse în perioada comunismului, care a fost inițial ridicată în memoria celor întemnițați aici.
Clujenii se pot simții chiar norocoși că au un așa loc fain. Noi am fost acolo și pe timp de zi și pe timp de noapte. Seara e mega romantic, chiar dacă zona e plina de cupluri și de fotografi ce surprind frumusețea orașului noaptea.
Piața Unirii
Este piața centrală a orașului și una dintre cele mai vechi din orașele central și est-europene. În mijlocul pieței se află Biserica Sf. Mihail, pe care nu am putut-o vizita pentru că era în renovare. Și noi avem în Timișoara o Piața Unirii și parcă a noastră îmi place mai mult. Avem și noi terase cum are Clujul, dar la noi e mai frumos, chiar nu m-a surprins deloc această parte a Clujului.
Parcul Central
Parcul mi-a plăcut mult, chiar dacă am mers mult pe jos până am dat de el. E și un lac acolo unde te poți plimba cu hidrobicicletele, poți mânca înghețată. Parcul era plin când am fost noi, abia am găsit o bancă liberă. Important de știut e că Național Arena e la o aruncătură de băț.
Piața Muzeului și straduțele medievale
Această piață este prima din Cluj și e plină de clădiri gotice și baroce. Terasele sunt super drăguțe în această zonă, noi am și mâncat aici, mai exact la Bistro Viena. Mâncarea a fost foarte bună, iar prețurile ca de centru, nimic exagerat. Nu am așteptat mult până ne-a fost servită mâncarea, iar servirea a fost ireproșabilă.

Olivo Caffe
De Olivo Caffe am auzit de la Ioana Grama, dintr-o postare de pe blogul ei. Am aflat ulterior că este una dintre cele mai apreciate cafenele din Cluj. Noi am băut doar o cafea, dar se poate și mânca aici. Cafeaua e foarte bună și servită într-un fel inedit. Prețurile sunt obișnuite, nimic exagerat chiar dacă serviciile sunt extraordinare. Locația îmbină eleganța și bunul gust, fiind locul perfect pentru o întâlnire de afaceri, o ieșire cu prietenele sau chiar cu jumătatea ta.


CHIOS Social Lounge
Este situat în Parcul Central și poartă numele unei insule grecești din Marea Egee. Localul reprezintă un simbol al orașului și într-adevăr mi se pare deosebit mai ales ca și amplasare și design. Noi am servit prânzul pe terasă pentru că vremea de afară ne permitea asta, dar am înțeles că și interiorul arată genial. Nu știu sincer câte stele are dar mâncarea arată excepțional și este delicioasă. Eu am mâncat supă cremă de ceapă și salată cu pui picant și cremă ricotta. La servire stau cam prost având în vedere că am stat foarte mult pană ni s-a luat comanda, iar apoi mi-a adus altă salată față de ce comandasem. Cu toate astea am avut parte de o după-masă foarte relaxantă la Chios pe malul lacului.
De ce să vizitezi Clujul?
- pentru panorama de la Cetățuie
- pentru cafeaua și ambientul de la Olivo Caffe
- pentru că oamenii sunt chiar faini în Cluj
- pentru că Grădina Botanică trebuie vazută în realitate, nu în poze pe net
- pentru că au prize pentru încarcat telefoanele pe stradă și în parc, e prea wow
- pentru că ai pe unde să te plimbi
- pentru că trebuie să îți faci propria părere despre Cluj, nu să asculți părerile altora
Ce părere mi-am format eu?
Cu siguranță m-aș întoarce la Cluj. E un oraș frumos, dar nu l-aș da pe Timișoara. Aglomerația din trafic este mult peste Timișoara și locurile de parcare practic inexistente, să nu mai vorbim de tarifele extrem de mari pentru parcare. Să nu mai spun cât de obositor mi se pare să urci și să cobori atâta, Clujul fiind situat pe o colină. Pentru mine rămâne un oraș în care m-am simțit foarte bine și cu siguranță mă voi simții ori de câte ori mă voi întoarce.
No, tulai fain o fost la Cluj !
Photo credit: Gherghiceanu Flavius
Cat de dragut e hotelul! eu nu am ajuns la Cluj:( trebuie sa vizitez si eu cat mai curand
Cluj-ul e un oras minunat. Vreau sa ajung si eu acolo cat de curand.
Merita vizitat
Frumos oraș. Cât despre parcare, stai s-o vezi pe aia din Arad cât e de scumpă :).
da am auzit de Arad că sora mea stă acolo
Am fost de cateva ori in Cluj, dar niciodata nu am reusit sa vad orasul cum trebuie.
Da, super faina experiență ai avut la Cluj. Si eu am vizitat orașul și m-am bucurat de ce ai văzut și tu. Nici nu ai cum sa le treci cu vederea.
ioi. gradina botanica si cetatuia sunt foarte faine. la fel si mancarea
…drept e ca parcarea e un aspect putin mai dificil
Da gradina e superbă
Minunat Clujul. Am trecut o singura data pe acolo, pe repede inainte, dar sincer as reveni, sa vad mai multe.