Plimbare cu Mocănița din Banat

Sunt vreo 4 ani de când, după ce mergeam aproape săptămânal cu trenul, nu am mai avut parte de o călătorie de acest gen. Mașina i-a luat locul, poate și din comoditate, dar cu siguranță pentru confort și rapiditate. Aveam în plan încă de anul trecut o plimbare cu Mocănița, dupa o emisiune de la TV, doar că pe atunci credeam ca pot face lucrul acesta doar în Maramureș. Am aflat ulterior că în România exista 6 mocănițe care te plimbă arătându-ți ce peisaje spectaculoase are țara noastră.
În Moldova te poți plimba cu Mocănița Hutulca, un tren cu aburi construit în 1888. În Maramureș, cea despre care știam eu, este Mocănița din Vișeul de Sus, care traversează Parcul Natural Munții Maramureșului. Urmeaza Mocănița Sovata cu care te poți plimba între stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății. S-ar putea să te surprindă dar există și Mocănița Sibiu. Dacă ești din Hunedoara sau din apropiere de Brad există și acolo Mocănița Brad. Și ultima de pe listă este cea cu care m-am plimbat și eu, Mocănița Anina.

Drumul spre Mocăniță și detalii organizatorice
Am planificat plecarea pentru o zi de sâmbătă. Ne dorim să facem uneori lucruri pentru noi, ca și cuplu, dar care să implice dacă se poate și un lucru nou, cum ar fi o călătorie undeva. Pentru că vremea se arăta superbă, nimic nu ne putea sta în cale așa că ne-am interesat despre drum, ora de plecare a Mocăniței, costuri și alte detalii organizatorice.
De la Timișoara la Oravița sunt vreo 140 de km, ce se parcurg în aproximativ 2 ore, pentru că drumul cam lasă de dorit din cauza gropilor, dar peisajele îți captează atenția și mai faci abstracție de ele. Nu e un drum aglomerat, așa că noi am ajuns cu o oră înainte de plecare. Nu ne-a deranjat deloc acest aspect pentru că doream să facem poze și timpul a zburat oricum.

Trebuie să știi că există un singur tren pe zi, ce pleacă la ora 11:15 din Oravița și se întorce la 16:45, ultimul tren. (valabil 01.04-30.09.2019) Biletele se pot rezerva pe net pentru siguranța de avea loc, pentru ca sunt perioade cu mulți turiști în care e plin trenul, îți poți cumpăra și din gară sau chiar din tren. Prețul unui bilet este 13,90 lei dus, de persoană.

Dacă ești obsedat de poze ca și mine sau vrei să filmezi traseul sau să te bucuri de peisaje dincolo de geam, alege un loc în ultimul vagon, pentru că, controlorii sunt foarte amabili și îți vor permite să deschizi ușa din spate pe toata durata drumului.

Ce trebuie să știi despre Mocănița de la Anina?
Mocănița te va plimba pe cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei. Plimbarea de 2 ore îți va arăta peisaje montane spectaculoase întrerupte de 14 tuneluri, care vor face deliciul călătoriei și 10 viaducte. Chiar dacă de-a lungul timpului au fost recondiționate, vagoanele au o vechime de 100 de ani.
Gara din Oravița este cea mai veche gară din România. Chiar dacă majoritatea celor ce călătoresc de la Oravița la Anina sunt turiști, CFR nu tratează trenul ca fiind unul turistic, din păcate. Sunt perioade din an când e plin de turiști ce vin din Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, chiar și Egipt. E trist să vezi ce potențial turistic există în zonă și totuși să nu existe interes.

Plimbarea cu Mocănița
Plimbarea a început cu stângul, plecând cu o întârziere de cel puțin 10 minute. Nu ne-am agitat prea mult pentru că nu e ceva neobișnuit în România. După ce m-am pozat cu trenul vesel vopsit în coloarea verde, fiind printre primii ajunși în gară, ne-am ales și locurile in vagonul 3, tocmai pentru a putea face mai multe poze, cum spuneam mai sus.

Mi-a plăcut super mult că în tren erau băncuțe de lemn și multe tablouri cu poze și documente vechi. Mă bucur că nu e vară, deci cu geamul deschis nu m-am sufocat 2 ore, nu îmi pot imagina cum e la 30 de grade.

Noi nu pot să zic neapărat că am simțit lipsa unui ghid turistic, pentru că am avut parte de un controlor ce făcea și acest lucru, spre bucuria călătorilor. Știa și puțină engleză, ceea ce chiar m-a surprins plăcut. Ne-a arătat până și albume cu poze vechi cu trenul ce ne plimba azi. Mulțumim că ne-ați mai culturalizat puțin!

Am avut mare noroc că dornici de poze am fost noi și un cuplu din Germania, deci nu ne-am prea bătut cu nimeni pentru locul din spatele trenului. Îmi plăcea atât de mult să privesc linia ferată ce își făcea loc printre copaci și tufișuri încât nu știu cum au trecut cele 2 ore până la Anina stând acolo în picioare cu telefonul pregătit să surprindă câte o bucată de drum mai specială.

Ajunși la Anina am fost îndrumați de “ghid” să mâncăm sau să servim o cafea la Pizzeria Gallery, pentru că urma să stăm o oră și ceva acolo. După ce spre marea mea surprindere am găsit să cumpăr magnet din gară, un obicei pe care îl am atunci când vizitez ceva nou, am plecat la plimbare prin pustiul oraș Anina. Spun pustiu, pentru că am simțit că ar fi un oraș părăsit. După ce am făcut câțiva pași, ne-am îndreptat spre pizzerie.

Pizzeria Gallery din Anina
E un loc super fain amenajat, unde poți mânca o pizza delicioasă. Prețurile sunt foarte mici și fetele de acolo foarte amabile. Noi le-am spus că ne grăbim la tren și ne-au făcut pizza foarte rapid, încât nu am mâncat pe fugă. Nu înțelegeam de ce a insitat atât de mult controlorul de pe tren să mergem acolo, decât după. Nu e foarte departe de gară, cam 10 minute de mers pe jos, cum ieși de la gară în partea dreaptă, după ce treci de biserica aceea mare foarte impunătoare. Există posibilitatea să vă comande controlorul, telefonic pe perioada drumului și să va aștepte pizza la gară.

Drumul înapoi la Oravița
La întoarcere, am fost mult mai liniștiți cu pozele și ne-am împrietenit și mai mult cu amabilul controlor. Chiar dacă caldura mă obosea teribil, reușea să mă țină trează, cu poveștile lui cu turiști. În ultima oră a drumului, am stat din nou în spate, de această dată doar cu Flavius, doar să privim calea ferată și să ne bucurăm de această experiență ce ne-a creat noi amintiri.


Outfitul de călătorie
Chiar dacă e un drum cu trenul, o fashionistă trebuie să arate bine oricând. Am ales să port o salopetă vaporoasă cu mâneci scurte, albastră cu buline albe de la Bonprix. Bulinele sunt în trend sezonul acesta și eu le iubesc, îmi dau așa o stare de bucurie, înveselesc ținuta. Chiar dacă este un timp de salopetă ce merge perfect și cu o pereche de sandale, de această dată am ales niste încălțări joase, pentru mai mult confort. Am asortat-o cu o poșetă de paie și cu o curea în talie, creând astfel un outfit pe stil casual. Îmi plac foarte mult salopetele tocmai pentru confortul și în același timp efectul de chic pe care îl crează.




Concluzii.
Dacă iubești natura, dacă vrei să ieși din zona de confort, dacă îți este dor să te plimbi cu trenul, dacă ai nevoie să ieși din agitația cotidiană, dacă vrei să cunoști locurile speciale pe care le are România, merită să aloci timp unei plimbări cu Mocănița de la Oravița la Anina.
Photo credit: Gherghiceanu Flavius
Drăguță ieșire. Poate voi ajunge cu copiii cănd mai cresc.
Mereu am avut impresia că este numai o Micanită.
Multumim, ca ne ai impartasit aceasta frumoasa experienta, Adriana!! De mult visam sa merg si eu cu mocanita. Doar de Mocanita din Viseul de Sus auzisem si eu.
Ma bucur ca avem una mai aproape de Timisoara!
Inca o data, multumim mult pentru postare!